pátek 21. února 2014

MLOC.JS 2014: Nabyté zkušenosti

V Budapešti, hlavním městě maďarském, se 13.-14.2.2014 konala konference MLOC.JS, která se věnovala jazyku JavaScript. Propagační web konference lákal na to, že se návštěvníci dovědí rady, jak udělat JavaScript chytřejším, rychlejším a sexy. Mno tedy, když mě můj velmi dobrý kamarád upozornil, že se taková konference koná kousek od naší matičky vlasti, neváhal jsem s pořízením vstupenky. Kdo by nechtěl psát sexy JavaScript. Faktem je, že právě na tato marketingová slova jsem se nechal nachytat a nevzal na těžkou váhu věty, které obsahovaly slovní spojení jako "kompilace C++ kódu do JavaScriptu".

Jak vypadala realita?

Konference se konala v sídle docela velkého startupu Prezi, jehož snahou je dát lidem nástroj, který umožní dělat zábavnější prezentace, než třeba Powerpoint. Nutno říci, že prostory mají vskutku pěkné. Taková kombinace historična a industrialu. Oproti jiným konferencím jsem byl překvapen, že mě při registraci nikdo nezasypal tunou reklamních letáků. Faktem je, že jsem dostal jen rukavice s featurou možnosti pracovat s touch screenem. Praktické, avšak mají hnusnou barvu.
Zpět k obsahu konference a k JavaScriptu. Nebudu zde rozepisovat každou přednášku, ale spíše shrnu trend, ve kterém se přednášky unášely. Je nutno říci, že sexy to úplně nebylo. Tedy ne pro člověka, jež neřeší akademické, ale spíše praktické problémy.

Šup z odjinud do JavaSriptu

Metarovina, jež se prolínala všemi přednáškami, naznačovala snahu vývojářů převádět své aplikace, napsané ať už v čemkoliv, do JavaScriptu. Mnoho přednášek bylo věnováno přepisu a kompilaci různých jazyků do JavaSriptu. Občas to bylo dosti obskurní. Řešila se Java, C++ či Haskell.

Prohlížeče chtějí též stíhat

Dvě přednášky vedli zástupci z řad vývojových týmů Google Chrome a Mozilla. Popisovali algoritmy optimalizace kódu při interpretaci JavaScriptu prohlížečem. Těmto pánům a jejich týmům přeji mnoho zdaru, neb jejich snahou je co nejvíce zrychlit běh aplikací a interpretaci kódu, neb se všeci snaží rozběhat své aplikace na JavaScriptu v prohlížeči. Webové prohlížeče musí být vážně okno do světa. Jedna z přednášek byla věnována vývoji 3D her v JavaScriptu, kdy přednášející plakal nejen nad tím, že JavaScript není moc vhodný jazyk pro takové projekty, ale i nad tím, že prohlížeče nejsou dostatečně rychlé a nepodporují potřebné technologie.

Optimalizace rekurze

Několik přednášek bylo věnováno psaní vlastních kompilátorů JavaScriptu pro jeho rychlejší běh, kdy přednášejí, většinou akademik, procházel své algoritmy a ukazoval, co dělají a proč jsou skvělé. Nevím, zda to byla náhoda či cíl organizátorů konference, ale asi tři z těchto přednášek řešily optimalizaci běhu rekurzivních algoritmů.

Přišel a změnil svět

Dalším typem přednášek bylo to, že přednášející vývojář rozjímal o svém životním příběhu, jak přišel do enterprise firmy plné oldschool programátorů a měnil jejich mindset. Že je přesvědčil, jak skvělý je JavaScript a jak lehce převedli jejich starou a pomalou aplikaci a skvělou node.js aplikaci. Šlo o zajímavé příběhy a pokaždé je to dojímavé, avšak po všech těch barcampech a podobných akcích, kde slýcháváme podobné příběhy, nijak informačně hodnotné.

Drb o Prezi

Nevím, zda jde o pravdivou informaci, ale po oušku jsem zaslechl důvody výběru témat a přednášejících. Prezi jako spoluorganizátor konference vyvíjí strašně cool aplikaci. Nicméně jim to celé běží na Flashi a zjevně z toho nejsou úplně nadšení. Rozhodli se tedy sezvat odborníky z celého světa a nechat si od nich poradit, jak to celé zmigrovat do JavaScriptu. No, a aby využili nashromážděných chytrých hlav v Budapešti, uspořádali konferenci.

Abych to nějak uzavřel. Pro mě jako pro člověka, jež řeší praktické problémy při vývoji webových stránek, tato konference nebyla úplně nejpřínosnější. Nicméně jsem měl možnost dostat se do zajímavé subkultury programátorů, jež řeší jazyk, se kterým pracuji. Nicméně nepoužívají ho k vývoji aplikací, ale jejich snahou je optimalizovat jeho běh. To je první zkušenost. Další cennou zkušeností je, že se mám pořádně pídit po obsahu konference, než na ni jedu. I když to mnohdy bývá těžké, když se vás tam snaží jen a jen nalákat sladkými slovy… Jo, a abych nezapomněl. Měli tam dobrý jídlo.

Žádné komentáře :

Okomentovat