středa 29. ledna 2014

Proč selhávám při psaní blogu

Každodenní průlet svým Twitter účtem, jež používám spíše jako RSS čtečku, mi dává zamyslet se nad podmínkami pro pravidelné publikování příspěvků autory jednotlivci. Zajímá mě jaká je jejich motivace, jakým způsobem si vyhrazují čas pro psaní a další aspekty, jež jsou základními podmínkami pro pravidelné publikování. Sám jsem několikrát jako pravidelný přispěvovatel na úrovni osobně profesionálního Twitter účtu a blogu selhal. Tedy začal jsem se pídit po domněnkách, proč selhávám.

Stabilní emoční pohoda

Ač má flegmatičnost je vskutku veliká, byla období, kdy se v mém okolí střídaly velmi silné emoční nálady, čímž velmi trpí soustředěnost na oblast zájmu, které se chcete věnovat a o nichž chcete publikovat. Ať je to nenávist či zamilovanost, velkou měrou ovlivňuje člověka jako osobnost a odvádí ho od racionálních cílů. Proto se šíleně nezamilovávejte ani v sobě neprohlubujte nenávist.

Nadšení

Jde o to, aby měl člověk o čem psát. Přirozeně. Ale musí být též do svého oboru nadšený. Pak je i slušná pravděpodobnost, že nadšení zvětší hloubku znalostí. A ta hloubka se nakonec třeba i rozvine jako smysl pro inovaci. Člověk opravdu musí mít nadšení pro svoji oblast zájmu a musí chtít publikovat. No a když se chce, tak se prostě musí.

Motivace

Pro mě hůře uchopitelná metarovina osobnosti. Množství druhů motivace je nezměrné a každého z nás motivuje úplně něco jiného. Může to být vnitřní motivace jako třeba výzva, samaritánství či egoismus nebo vnější jako peníze nebo uznání druhých. Každopádně určitý druh motivace, tedy toho, co žene člověka dopředu a podmiňuje jeho činnost, tam prostě musí být.

Prostředky

Život je pes, ale bez peněz a času si nezaštěkáte. Když už máte na zaplacení účtů a na pivo, je třeba si vydobýt čas pro zamýšlení se, inovace a psaní. Lidé na volné noze si vyhrazují čas snáze, neb propagují sami sebe, což je slušný motivátor. Nicméně když pracujete osmičky v korporaci, je výzva přesvědčit vedení, že vyhrazení placeného času pro sebevzdělání a aktivity, jakou je třeba i publikování, může být dlouhodobou hodnotou, ze které může firma jen těžit. Výzva drsná, nikoliv však nezvládnutelná.

Žádné komentáře :

Okomentovat